Hidrolik Silindir Mili Tamirinde Dikkat Edilmesi Gereken Sert Krom Kaplama Problemleri
Hidrolik silindir tamiratının en kritik işlemlerinden biriside sert krom kaplamadır. Endüstriyel operasyonlarda aktif şekilde çalışmakta olan hidrolik silindir mili, bu çalışma neticesinde bir miktar sert krom yüzeyinde aşınma yaşayacaktır. Hidrolik silindir tamiratı ile birlikte silindirinizin eskisi gibi yüksek verimde çalışabilmesi için krom kaplamasınında değişmesi gerekmektedir.
Hidrolik silindir milinde kullanılan sert krom kaplama, kimya, metalurji, mekanik beceri ve tecrübe isteyen oldukça kapsamlı ve uzmanlaşma isteyen bir süreçtir. Krom kaplama prosesinde maalesef ki ters gidebilecek bir çok durum vardır örneğin kötü elektrik bağlantısı, zayıf banyo kimyası gibi…
Sert krom kaplamada işler yolunda gitmediği zaman, kusurlar krom yüzeyde kendisini belli eder ve bu işaretlerde silindir milinizin artık ihtiyacınızı tam olarak karşılayamayacağı anlamına gelir. Yine bu kötü kaplama işleminin doğal bir sonucu olarakta conta gibi diğer hidrolik silindir bileşenlerine zarar verecek ve bu da sisteminizde daha hızlı arızaya yol açacaktır.
Bu yazımızda hidrolik silindir miline sert krom kaplama yaparken dikkat etmemiz gereken 8 kusurdan bahsedeceğiz ve böylelikle hata riskinizi minimize etmenizi kolaylaştırmış olacağız…
Sert Krom Kaplama Kusurları:
Donuk / Sütlü tortular
Kaplama sonrasında kötü krom görünümü elde edilmişse bunun birkaç olası nedeni vardır fakat en yaygın neden olarak akım yoğunluğu ve banyo sıcaklığındaki uyumsuzluktur. Bu tarz bir sorun aynı zamanda demir ve bakır gibi kaplama tankının klorür ve metal kirliliğinin varlığını da gösterebilir.
Yanmış tortular
Yanmış krom tortuları genellikle silindir milinin yüksek akım yoğunluklu alanlarının yakınında bulunur. Akım yoğunluğu çok yüksek olduğunda, krom çok hızlı bir şekilde biriktirilir. Bu etki, en fazla akımı alan alanlarda büyütülür ve genellikle silindir çubuğunun kenarlarında veya ucunda aşırı derecede krom tortusu birikmesine yol açar.
Zayıf veya kısmi kapsam
Zayıf kapsama alanı, “kaçırılan noktalar” sergileyen kaplamalı bir parçayı ifade eder. Bunlar, kaplanmamış metalin küçük parçaları veya kaplamanın oluşmadığı büyük bölümler olabilir. Kısmi kapsamın en yaygın nedeni kötü kimyadır. Elektriksel bağlantı sorunları da bu duruma neden olabilir – parçalar ve raf arasında zayıf veya kesintili temas ve/veya kaplama sırasında parçanın tüm alanlarına yeterli akımı taşıyamayan bir raf gibi. Bu durum, uzun kaplama döngüleri sırasında şiddetlenir. Her durumda, hidrolik silindir çubuğu onarımı için zayıf veya kısmi kapsam kabul edilemez.
Kötü yapışma
Zayıf yapışma, krom tortularının ana metalden ayrılması, kabarması veya kaldırılması anlamına gelir. Krom ve alttaki yüzey arasındaki zayıf bağdan kaynaklanır. Bu genellikle kötü hazırlanmış bir yüzeyden kaynaklanır. Kaplama işlemi sırasında, (genellikle) önceden kaplanmış bir parça olan silindir milinin ana metali üzerine krom biriktirilir. Bu yüzey uygun şekilde hazırlanmazsa, kaplama sırasında eser metaller, yağlar ve kirletici maddeler mevcut olabilir. Zayıf yapışma, genellikle, ön öğütme işlemi sırasında çıkarılamayan mevcut kromun üzerine krom kaplandığında meydana gelir. Akım kesintileri, zayıf yapışmanın başka bir nedenidir.
Pürüzlülük
Kaba bir krom işi genellikle kötü ana metal durumunun sonucudur. Bakır gibi diğer cilalar, ana metaldeki delikleri ve çizikleri doldurarak pürüzsüz ve düz bir yüzey oluşturma eğilimindeyken, krom metalin dış hatlarını takip etme eğilimindedir. Bu, herhangi bir kusurun düzleştirilmeyeceği, abartılacağı anlamına gelir. Ek olarak, bu yükseltilmiş alanlar daha fazla akım çeker, bu da bu noktada daha fazla krom tortusuna yol açar ve bu da sorunu daha da kötüleştirir. Sonuç, düzensiz, pürüzlü bir yüzey kalitesidir.
Çukurlaşma
Çukurlaşma, krom yüzeyde aşırı küçük deliklerin varlığı ile karakterize edilen yaygın bir sorundur. Teşhis etmeyi ve tedavi etmeyi zorlaştıran birçok potansiyel neden vardır. Bazen ana metal gözeneklidir. Ön kaplama hazırlığı sırasında çıkarılmayan yabancı maddeler de çukurlaşmaya neden olabilir. Kaplama sırasında banyoda asılı kalan çözünmeyen malzeme aynı etkiye sahip olacaktır.
Aşırı mikro çatlama
Mikro çatlama, kaplama işleminin normal bir parçasıdır. Krom biriktikçe, daha sonra bir sonraki katman tarafından kaplanan ince çatlaklar geliştirir. Küçük çatlaklar, sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olan yağlama için kanallar sağladığından, mikro çatlama biraz arzu edilen bir sonuçtur. Bununla birlikte, aşırı mikro çatlama, yüzey pürüzlülüğünü kabul edilebilir sınırların ötesinde artıracaktır. Sıcaklık ve krom sülfat oranındaki değişimler, mikro çatlamanın meydana gelme derecesinde rol oynar.
Çamur çatlaması
Krom yüzeyin kaba çatlaması, kurumuş ve çatlamış çamura veya düzensiz altıgen ızgara teline benzemesi nedeniyle “çamur çatlaması” veya “tavuk teli çatlaması” olarak bilinir. Çamur çatlaması genellikle yanlış taşlama tekniğinden kaynaklanır – yanlış taşlama çarkının kullanımı, yanlış taşlama hızı, aşırı taşlama derinliği veya yetersiz veya yanlış taşlama sıvısı. Fazla çatlama, yüzey finisajını ciddi şekilde bozar ve silindir çubuğunu daha az korozyona dayanıklı hale getirir.
Her hidrolik silindir mili onarımında sert krom kalitesinin önemi
Hidrolik silindir milinizin sert krom kaplamasının kalitesi, performansında önemli bir rol oynar. Bu kusurlardan bazılarının tanımlanması kolay olsa da, diğerleri için pratik bir göz gerekebilir. Bazı problemler, onarılan hidrolik silindirinizin anında arızalanmasına neden olabilirken, diğerleri ömrünü kısaltır ve korozyona karşı daha duyarlı hale getirir. Böyle bir teknik süreçle ve işlerin ters gitmesi için pek çok olasılıkla, yüksek kaliteli bir onarımın güvenini yaşamak için saygın bir sert kromaj tesisi seçmeniz önemlidir.